Tere! Oled Eesti Tegevusterapeutide Liidu ajutisel kodulehel. Kasutame seda lehte kontaktandmete ja jooskva info vahendamiseks.

Tegevusteraapia teenus

Tegevusteraapia teenus koosneb patsiendi/kliendi hindamisest ja jälgimisest  tegevusvõime edendamisest ja teraapiast, juhendamisest ja nõustamisest ning samuti koostööst nii teiste spetsialistidega kui ka kliendi lähedastega. Tegevusteraapia protsess koosneb alghindamisest, eesmärkide püstitamisest – teraapia planeerimisest, teraapiast ehk sekkumisest ning lõpphindamisest. Hindamisel kasutatakse vaatlust, intervjuud ning erinevaid teste ja mõõdikuid.

Tegevusvõime hindamise eesmärgiks on saada teadmisi indiviidi tegevusvõime tugevatest külgedest ning neid piiravatest, edendavatest ja toetavatest teguritest. Tegevusvõime hinnangule tuginedes koostatakse teraapiaplaan. Peamiselt hõlmab see kolme faktorit: inimese oskuste ja võimete arendamine, tegevuste kohandamine ja/või keskkonna kohandamine. Kõik need tegurid mõjutavad inimese osalemist oma igapäevategevustes.

Kliendid võivad olla eri vanuses ja väga erinevate probleemidega (neuroloogilised, psühhiaatrilised, ortopeedilised jpm diagnoosid). Tegevusteraapias on töövahendiks eesmärgipärane, kliendi jaoks tähenduslik tegevus. Tegevus võib olla nii teraapias kasutatavaks vahendiks kui ka lõppeesmärgiks. Vastavalt sellele valitakse ka teraapias kasutatavad tegevused. Tegevusteraapiat viiakse läbi individuaalselt või rühmana.

Tegevusteraapia on meekonnatöö, kus meeskonna olulisimaks liikmeks on klient. Teraapias kasutatavad tegevused peavad olema kliendi jaoks tähenduslikud. Teraapia tulemus peab samuti olema oluline eelkõige kliendi jaoks.

No comments:

Post a Comment